keskiviikko 21. toukokuuta 2014

mestoilla

Kun tänään aamul heräsin ja aurinko paistoi niin makiasti, eikä ollut ees kiirettä luennolle, niin ajattelin, et no nyt. Nappasin kameran kaulaan pois komerosta pölyttymästä ja päätin pyöräillä yliopistolle rauhalliseen tahtiin, et sais otettua hiukan kuvia matkan varrelta. Yleensä sitä on aina menossa opistolle niin kiireessä, ettei oo aikaa pysähtyä kuvailemaan. Ja onhan se myönnettävä, ettei nuo kadut enää oikein jaksa ihmetyttää, ku tuntuvat niin tutuille jo. Kai se kertoo vaan siitä, miten hyvin tänne on kotiutunu. 

Eipä tämä nyt mitään maailman jännintä settiä ole, tavallisia kadun kulmia sun muita, mut toivottavasti tästä sais edes jonkinmoista kuvaa, miltä mun arkipäiväiset mestat pyörän satulasta näyttää. Huomion arvosta on se, et olin liikkellä aamuruuhkan jälkeen, mikä tarkottaa sitä, et joka kuvaan sais lisätä pyöräilijöitä aika reippaalla kädellä.

Tanska-koti.

Siinä on meidän tanskaperheen koti. Aikalailla samanlaisia vanhoja omakotitaloja on tämä lähiö täynnä. Meidän huoneet on tuolla yläkerrassa, minun tuossa, missä kaksi ikkunaa, tulkaa koputtelee. Alue kuuluu vielä Valbyyn (lausutaan vellby, haha), vaikka on ihan Hvidovren rajoilla. Tämä on kai statukseltaan vähän semmonen lapsiperheiden asuinalue.

Sitten on kotikatu Humlehaven. Tosi monet kadut on jotain haveneita, tarkoittaa puistoa. Meidän katu on siis suomeksi väännettynä humalapuisto, se kasvi.

 

Tästä ihan vierestä kulkee isompi tie, joka vie pois kaupungista Tanskan sisämaahan päin, vaikka Odenseen tai Roskildeen. Samassa suunnassa on myös sairaala, joten autojen äänten lisäksi ambulanssin ulina kuuluu kyllä päivittäin. Ei onneksi oo kuitenkaan niin melusta, et häirittis nukkumista tai muuta. Tai sitten olen jo vaan tottunut.
 

 Tästä sitten kohti Valbyn keskustaa. Matkan varrella on paljon siistejä joutomaita, junaratoja ja muita gettomestoja heh.



Valbyn keskustassa sentään pyöräilijöitä.


 Pohjoiseen päin ajellessa Valby vaihtuu Frederiksbergiin. Frederiksberg ei itseasiassa oo Kööpenhaminan kaupunginosa vaan itsenäinen kunta keskellä Köpistä (joo, en ymmärrä, haha). Tunnettu hienostoalueistaan, mielettömistä puistoista ja Carlsbergin tehtaasta. Täällä katukuva on selkeesti erilainen, paljon kauniita vanhoja taloja.




Frederiksbergin kunnantalo.



En tiedä välittyykö se kuvista, mut rakastan sitä, miten vihreää ja vehreetä täällä on. 
Puita, pensaita ja viheralueita ihan joka puolella.

Kun Frederiksbergistä ajellaan vielä pohjoseen, päästään Nørrebrohon (käännettynä pohjoinen kylä), jota olen tainnu täällä ennenkin hehkuttaa. Tällä alueella asuu tosi paljon maahanmuuttajia, mutta kaupunginosa tunnetaan myös monista kahviloistaan ja ravintoloistaan, joissa opiskelijat ja muut nuoret tyypit tykkää hengailla paljon. Hipsterikaupungiosa myös mainittu, haha. Täälläkin vanhoja taloja, katutaidetta ja Assistens Kirkegård, se hautausmaa, ja vaik mitä muuta.



 

Jostain kuvista ehkä näkee sen, mikä tuo meininki pyöräilyn kanssa täällä on. Pyörille on siis lähes poikkeuksetta aina omat kaistat autokaistojen ja jalkakäytävien välissä, aina ajetaan oikeeta reunaa. Tekee hommasta niin paljon nopeempaa ja toimivampaa, saa nähdä miten sekasin sitä Suomessa on, ku tähän hyvään systeemiin on päässy tottumaan hah.

Sitten ku on pyöräilty se yhdeksän kilsaa, ollaanki jo perillä opistolla. Mun luennot ja muut on bilsan laitoksella, Universitetsparkenilla. Bilsan laitos on minusta ihan hirvittävän ruma betonimöntti hhaha, remontin allakin vielä, joten ei oikein kunnon kuvia siitä.

 


Laitoksen pihalla on Caféen?, joka on luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden pyörittämä kahvila ja baari. Päivisin saa ilmaista kahvia ja teetä, iltaisin halpaa kaljaa, huippua.

Viimeisenä luonnontieteellisten kirjasto. Tästä mestasta tykkään ihan hullun paljon. Tosi vanha ja nätti rakennus. Erilaisia tiloja hiljaselle lukemiselle ja ryhmätöiden tekemiselle, kahvila, säkkituoleja ja 3D-tulostin. Enough said. Tuun tonne mielellään vapaapäivisin, saa paljon paremmin hommia aikaan, ku jäämällä vaan kotiin lukemaan (ei toimi tässäkään maassa). Ja hiljasessa salissa ku istuu, ni ei voi muuta ku lukea, ku köpisläiset opiskeleen niin ahkeraan ja heittää heti pahaa silmää, jos höslää jotain muuta. Haha, oikein.

en tiedä miksi tuo Gandalf on tuossa.

pyörälle ei ikinä paikkaa.

Ps. Jos jotakuta jostain syystä kiinnostaa lukea enemmän Köpiksen eri kaupunginosista, niin tämä University Postin (paikallinen Jylkkäri) juttu oli minusta ainakin aikast hyvä.

2 kommenttia:

  1. maailman siisteintä en kestä hitsi ja vitsi ää öö iiiiiiiii moicca t. minä

    VastaaPoista